Today is vasárnap, 1st december 2024

Posts Tagged ‘zsír’

Csirke-e a kutya és a macska?

Ezzel a kissé hatásvadász címmel küldtünk ki hírlevelet még áprilisban. Mivel a téma mindig aktuális, most itt, az Acanashop Blogban is közzétesszük az írást.

Bármilyen étrend, tehát a szárazeledelek minőségét is a bennük található három,  energiát biztosító tápanyag: a fehérje, a zsír és a szénhidrát mennyisége, aránya és minősége határozza meg. A szénhidrátok csak energiát biztosítanak, semmi mást, ezért nevezik üres kalóriának, de a kutya és a macska a zsírokat egyrészt sokkal jobban tudja energiaként hasznosítani és a fehérjéből is tud energiát nyerni, másrészt a zsírok és a fehérjék nem csupán energiaforrásként szolgálnak, hanem más szempontból is fontosak (pl.: szőr, bőr, hormonok, immunrendszer, idegrendszer, látás).

Milyen fehérje? A kutya- és macskatápok gyártása során kötelező figyelembe venni a minimumként megadott fehérje- és zsírmennyiséget, valamint a maximalizált rost- és hamutartalmat. A kukoricából kivonható fehérje(kukoricasikér) rendkívül kedvelt a tápok fehérjetartalmának növelésére, mert húsokhoz képest nagyon olcsó és alig van hamutartalma. (Macskáknál közismert tény, de kutyáknál is igaz, hogy a túl magas hamutartalom húgyúti- és vesebetegségekhez vezethet.) Ugyanez az előírt minimális fehérje- és maximális hamutartalom elérhető úgy is, hogy jó minőségű húsalapanyagot használnak fel a száraztáp gyártása során. Tehát ha jó minőségű húsalapanyagot használnának, akkor nem lenne szükség a kukoricára.

Please follow and like us:


Top