Posts Tagged ‘zsír’
Csirke-e a kutya és a macska?
Last Updated on szombat, 3 szeptember 2011 10:57 Written by Acanashop Blog hétfő, 22 augusztus 2011 06:00
Ezzel a kissé hatásvadász címmel küldtünk ki hírlevelet még áprilisban. Mivel a téma mindig aktuális, most itt, az Acanashop Blogban is közzétesszük az írást.
Bármilyen étrend, tehát a szárazeledelek minőségét is a bennük található három, energiát biztosító tápanyag: a fehérje, a zsír és a szénhidrát mennyisége, aránya és minősége határozza meg. A szénhidrátok csak energiát biztosítanak, semmi mást, ezért nevezik üres kalóriának, de a kutya és a macska a zsírokat egyrészt sokkal jobban tudja energiaként hasznosítani és a fehérjéből is tud energiát nyerni, másrészt a zsírok és a fehérjék nem csupán energiaforrásként szolgálnak, hanem más szempontból is fontosak (pl.: szőr, bőr, hormonok, immunrendszer, idegrendszer, látás).
Milyen fehérje? A kutya- és macskatápok gyártása során kötelező figyelembe venni a minimumként megadott fehérje- és zsírmennyiséget, valamint a maximalizált rost- és hamutartalmat. A kukoricából kivonható fehérje(kukoricasikér) rendkívül kedvelt a tápok fehérjetartalmának növelésére, mert húsokhoz képest nagyon olcsó és alig van hamutartalma. (Macskáknál közismert tény, de kutyáknál is igaz, hogy a túl magas hamutartalom húgyúti- és vesebetegségekhez vezethet.) Ugyanez az előírt minimális fehérje- és maximális hamutartalom elérhető úgy is, hogy jó minőségű húsalapanyagot használnak fel a száraztáp gyártása során. Tehát ha jó minőségű húsalapanyagot használnának, akkor nem lenne szükség a kukoricára.
Címke: acana, fehérje, kukorica, kutya, macska, száraztáp, szénhidrát, táplálás, zsír | Posted under Hírek, információk | Nincs hozzászólás